Program: Luni-Vineri: 8-20, Sambata: 09-15, Duminica:10.30-12.30

Vaccinarea animăluţului de comapanie – moft sau necesitate?

În momentul în care se naşte un animăluţ, fie el câine sau pisică, prin colostru  primeşte anticorpi de la mamă care îl protejează în primele săptămâni de viaţă.

    Este foarte important de ştiut că aceşti anticorpi de la mamă diferă în funcţie de vaccinurile pe care le-a primit aceasta sau de anticorpii pe care i-a dobândit trecând prin diferite boli.
De aceea, este important ca mamele să fie vaccinate înainte de a fi date la montă, pentru a transmite urmaşilor anticorpi împotriva celor mai grave şi mai frecvente boli.
Dupa primele saptamani de viata, atat la caini cat si la pisici, numărul de anticorpi din organismul puiuţilor scade, aceştia rămânând din nou vulnerabili faţă de boli. Acum este momentul în care trebuie să înceapă programul de vaccinare. 
 
    La căţeluşi, prima vaccinare se realizează în jurul vârstei de 6 săptămâni. Din momentul inoculării vaccinului este necesar să treacă aproximativ 14 zile pentru ca organismul să ajungă să aibă un anumit nivel de anticorpi. Astfel, imediat după ce a fost vaccinat animăluţul nu este protejat, ci trebuie să treacă această perioadă. După primul vaccin nu se produce un număr suficient de mare de anticorpi pentru protecţia animăluţului dumneavoastră, de aceea se recomandă un rapel (repetare) la 2 săptămâni de la primul vaccin. Programul de vaccinare va fi stabilit de fiecare medic veterinar în parte, iar acesta vă va explica alegerea şi va stabili datele cele mai bune pentru vaccinarea animalului dumneavoastră. La căţeluşi, programul de vaccinare se termină de obicei în jurul vârstei de 6 luni. Atunci se consideră că au sistemul imunitar suficient dezvoltat şi că programul iniţial de vaccinare le-a oferit anticorpii necesari pentru protejarea organismului. Câinii adulţi trebuie revaccinaţi anual pentru a avea în continuare suficienţi anticorpi împotriva celor mai importante boli. 
 
    O situaţie specială este cea a vaccinării antirabice, care este obligatorie prin lege în ţara noastră. Legislaţia României cere ca vaccinarea antirabică să fie făcută la toţi câinii, începând cu vârsta de 3 luni, şi apoi repetată anual. Începând cu anul 2014, pentru efectuarea acestui vaccin este obligatorie microciparea căţelului şi înregistrarea acestuia în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân. De asemenea, pentru a putea părăsi ţara împreună cu căţelul dumneavoastră, acesta trebuie să aibă vaccinul antirabic valabil şi efectuat cu minim 3 săptămâni înainte de ieşirea din ţară.
 
    Pisoiaşii pot fi vaccinaţi începând cu vârsta de 8 săptămâni împotriva calicivirozei, panleukopeniei feline şi rinotraheitei infecţioase feline. Aceste boli sunt foarte periculoase pentru pisici, ele putând fi adesea letale. Ca şi în cazul căţeilor, vaccinarea la pisici trebuie repetată, un singur vaccin neputând să le asigure un nivel suficient de ridicat de anticorpi pentru a le proteja de boli. Împreună cu repetarea primului vaccin, şi pisicilor li se face vaccinarea antirabică. În continuare, programul de vaccinare constă în vaccinarea anuală a pisicilor pe toată durata vieţii lor.
 
    Este foarte important de ştiut că de la naşterea animalului şi până la terminarea programului de vaccinare pentru tineret, animaluţelor nu le este recomandat să intre în contact cu alte animale, fie ele sănătoase sau bolnave şi nici sa fie scoase la plimbare în spaţii în care au avut acces alte animale. Dacă nu se respectă aceste lucruri, creşte foarte mult riscul de apariţie a anumitor boli datorită faptului că până în momentul terminării programului de vaccinare sistemul imunitar al animalului dumneavoastră nu este complet dezvoltat.
În cazul în care noul dumneavoastră companion este deja adult şi nu are un carnet de sănătate din care să reiasă că a fost vaccinat, se recomandă o vaccinare polivalentă (împotriva principalelor boli infecţioase). Aceasta trebuie repetată în majoritatea cazurilor după 2 săptămâni, împreună cu un vaccin antirabic. 
 
    Respectarea strictă a programului de vaccinare sugerat de medicul veterinar este deosebit de importantă pentru sănătatea şi longevitatea animalului dumneavoastră. Este mult mai bine să prevenim apariţia bolilor decât să le tratăm, nu doar din punct de vedere financiar, ci mai ales pentru sănătatea şi fericirea animăluţului. Arătaţi-le prietenilor dumneavoastră patrupezi că îi iubiţi oferindu-le protecţia de care au nevoie!