Program: Luni-Vineri: 8-20, Sambata: 09-15, Duminica:10.30-12.30

Ce trebuie sa stim atunci cand ne dorim sa luam un caine sau o pisica ?

In momentul de fata multi dintre noi ne gandim sa ne cumparam un animal de companie asta daca deja nu detinem unul.

Indiferent daca este vorba despre o pisica , un caine sau alt animal de companie este nevoie sa avem in vedere anumite lucruri cum ar fi :
Cat timp avem la dispozitie pentru a-i acorda viitorului nostru animalut ?
De cat spatiu dispunem in functie de talia animalului ?
De unde il cumparam sau daca il adoptam ?
Ce rasa ni se potriveste in functie de activitatea noastra zilnica si personalitate ?
 
    Atat cainele cat si pisica are nevoie de spatiul sau personal, de un "teritoriu" pe care sa-l poata apara, in care sa se simta bine si in care sa se poata retrage atunci cand are nevoie de liniste. Un cos adaptat taliei, plasat intr-o zona mai linistita a casei si o patura comoda ar fi o solutie ideala. Daca iti doresti un animal pentru curtea casei tale trebuie sa creezi un loc unde cainele sa se simta in siguranta si sa creada ca este locul lui. Este preferabil un adapost unde sa aiba vizibilitate optima asupra intregii curti sau a activitatii zilnice ale familiei. Integreaza-l in familie , desi cainele nu e om, cu siguranta este mai mult decat un caine.
Sa nu uitam ca un caine are nevoie de timp si de energie din partea ta. Daca locuiesti singur(a) si muncesti 12 ore pe zi, atunci e o idee proasta sa iti iei un caine, o sa-l faci nefericit.
 
    Daca lipsesti des de acasa, ar trebui sa ai prieteni care sa stea aproape de tine (sau vecini de treaba) care sa-ti plimbe cainele in lipsa.
Alege-ti cainele sau pisica nu numai in functie de stilul tau de viata, ci si de casa in care traiesti. Daca stai in garsoniera, un caine de talie mica sau o pisica este indicat, pe cand daca stai la casa si ai o curte imensa, poti sa-ti iei si trei caini de talie mare! Asigura-i cainelui tau suficiente jucarii de rontait si tine-ti lucrurile de valoare – pantofii, hainele etc. – departe de el (la fel si medicamentele si chimicalele) cel putin atat cat este pui ,cateilor le place sa inspecteze fiecare coltisor din casa si sa incerce orice, asa ca e mai bine sa ii tii departe de pericole.
 
    Daca iti doresti o pisica trebuie sa constientizezi anumite lucruri in primul rand asigura-te ca nicio persoana din familia ta nu are alergie la pisici .Apoi trebuie sa ii cumperi mancare, o cutie pe post de toaleta si nisip.
    Dupa ce ai rezolvat toate aceste aspecte, gandeste-te ce fel de pisica iti doresti. Una cu parul scurt, lung sau cu o coada foarte stufoasa? Iti doresti una care sa iti toarca toata ziua in poala sau una pentru curte?Trebuie sa te hotarasti daca vrei o pisica pentru felul cum arata, pentru reproducere sau pur si simplu un animal de casa. Daca vrei o pisica pentru concursuri, trebuie sa iei una de rasa pura. Aceasta o sa fie insotita de acte, in care o sa scrie cine sunt parintii si ce concursuri au castigat sau ce alte trofee au obtinut. Daca vrei una pentru companie, poti lua fara probleme o pisica de la un adapost.
Intereseaza-te ce varsta are pisica. Puii nu trebuie luati de langa mamele lor inainte sa implineasca 5-6 saptamani.
 
    Intreaba vanzatorul daca i-a facut vreun vaccin. Daca nu, mergi cu pisica la un veterinar pentru a fi la zi cu fisa medicala.Daca nu iti cumperi o pisica pentru reproducere, ia in calcul varianta castrarii. In acest fel vei evita problemele de sanatate la femele si agresivitatea masculilor. De asemenea aceste reguli sunt valabile si la catei !
Nu uitati sa trasati regulile casei referitoare la catel/pisica. Educat de la inceput cu ce ii este permis si ce sa nu faca va duce la o convietuire placuta.Invatati-l unde are dreptul sa intre, daca poate sau nu sa stea pe canapea, unde are voie sa doarma, unde are voie sa-si faca nevoile, cat e inca pui, ulterior trebuie invatat sa se ceara afara.
 
    La fel ca si noi, animalele au nevoie de atentie si dragoste .De sute de ani legatura om – animal este recunoscuta , cercetata si larg raspandita. Nu numai ca ele ne aduc zambetul pe buze, ne fac fericiti si ne tin companie in timpul liber de fiecare data cand simtim nevoia, dar ele pot face parte dintr-un program terapeutic foarte bine gandit, intru obtinerea celor mai bune rezultate in plan medical pentru oamenii suferinzi cum sunt epilepticii, diabeticii, persoanele cu nevoi speciale sau persoanele instabile emotional. Ele ne ofera afectiune asa cum nimeni nu ar putea-o face. De aceea le rasplatim, le indragim si avem grija de ele ca de propriul nostru copil. Reciprocitatea joaca cel mai important rol in acest caz. Asa ca fie aveti un animal de companie sau va doriti unul este neaparat ca ele sa primeasca protecția noastra in schimbul simplei lor prezente.