Program: Luni-Vineri: 8-20, Sambata: 09-15, Duminica:10.30-12.30

Importanta deparazitarii cainilor si pisicilor

Deparazitarea face parte din ingrijirea de baza a cainilor si pisicilor alaturi de vaccinarile anuale, ingrijirea pielii, a blanii si ingrijirea dentara.

    Mentinerea animalelor de companie fara paraziti reprezinta o parte esentiala dintr-un regim de viata sanatos. 
    Parazitii interni se intalnesc la un numar mare de animale, acestia  putand afecta si animalele aparent sanatoase fenomen numit parazitism asimptomatic. Aceasta infestatie poate fi prevenita prin deparazitari trimestriale. Exista, de asemenea unele specii de paraziti care se pot transmite si la oameni, in special la copii prin contact direct cu animalul nedeparazitat.
    Printre manifestarile clinice cele mai frecvente ale parazitismului se numara tulburarile digestive exprimate prin diaree, lipsa apetitului, voma si uneori se poate observa cu ochiul liber prezenta parazitilor in fecale.
Pentru sanatatea animalului se recomanda deparazitarea interna periodica indiferent de varsta acestuia. Toti puii trebuie deparazitati intern inca din primele saptamani de viata, mai exact la varsta de 3 saptamani, urmat de repetari o data la 2 saptamani pana la varsta de circa 8 saptamani. De asemenea este indicat ca procesul de deparazitare sa se continue cel putin lunar pana la varsta de 6 luni, iar dupa aceasta varsta deparazitarea se face din 3 in 3 luni.

    In cazul in care aveti atat caine cat si pisica iar acestia traiesc impreuna este necesar sa-i deparazitati pe amandoi in acelasi timp deoarece sunt  paraziti intestinali care pot infesta atat cainele cat si pisica.
    Pe langa deparazitarea interna trebuie sa acordam atentie si deparazitarii externe a animalului nostru de companie.
    Printre parazitii externi cei mai frecvent intalniti se numara puricii, capusele si paduchii. Acesti paraziti pot fi periculosi pentru animale deoarece pot transmite diverse boli mai putin sau mai mult ingrijoratoare. De exemplu puricii desi  nu traiesc propriu zis pe animal, ei doar sar pe acestea pentru a se hrani cu sange, in unele cazuri pot provoca alergii insotite de un prurit violent, cunoscut ca si DAIP (dermatita alergica la intepatura puricilor). Capusele sunt si mai periculoase decat puricii deoarece acestia sunt raspunzatori pentru transmiterea unor boli mai grave ca babesia, borelioza, ehrlichioza, etc.Unele dintre acestea pot fi fatale daca nu sunt depistate si tratate la timp. Paduchii pot determina la randul lor anemie, slabire, prurit intens si depilatii de forma neregulata.
Combaterea acestor paraziti se poate realiza cu diverse insecticide si acaricide sub forma de pudre, spray-uri, sampoane, pipete, zgarzi antiparazitare si chiar pastile. Aceste produse se administreaza in functie de greutatea animalului si de varsta acestuia.

    Cateii si pisicile sub varsta de 2 luni se pot deparazita extern doar cu pudre, sampoane sau spray-uri  antiparazitare deoarece celelalte substante sunt prea toxice la o varsta asa de frageda.
    Incepand cu varsta de 2 luni se pot administra deparazitari externe sub forma de pipete a caror protectie este de 28 de zile. Acestea se aplica topic la ceafa direct pe piele, facand o carare la baza firelor de par deoarece in zona respectiva animalul nu ajunge sa se linga. Nu au voie sa faca baie cu 3 zile inainte si cu 3 zile dupa aplicarea produsului pentru ca acesta sa aiba eficienta maxima.
    Zgarzile antiparazitare se pun dupa varsta de 3 luni. Au o durata de actiune mai lunga intre 3-8 luni in functie de substanta activa si concentratia acestuia. Exista si comprimate sub forma de tablete masticabile care in anumite doze recomandate de producator ofera protectie cainilor impotriva purecilor si capuselor timp de 12 saptamani.

    In cazul animalelor de curte, o atentie deosebita trebuie acordata si deparazitarii mediului ambiant, care asigura o sursa continua de paraziti, atat externi cat si interni.